Kursdoktorn

Naprapatbehandling

Om du har ont i muskler, nerver och leder eller om du vill förebygga smärta kan du boka en naprapatbehandling. Det börjar med en noggrann analys och en undersökning för att lokalisera problemet. Genom manipulation, elektroanalys, medicinsk akupunktur och förändringar i patientens vardag kommer smärtan gradvis att avta. En naprapatbehandling, kommer göras med ett litet mellanrum, oftast en vecka. De kroppsdelar som ofta behandlas vid naprapatbehandling är ischias, knäbesvär och ryggont eller ont i nacken. Men det kan även röra sig om andra smärtor såsom kronisk huvudvärk eller liknande. Dock är det viktigt att utesluta andra sjukdomar först.

Naprapati

Naprapatin uppkom i början på 1900-talet och uppstod i USA. Den är född ur kiropraktiken som på många sätt handlar om att behandla samma problem även om kiropraktik mera handlar om smärta i rygg och nacke. Grundaren heter Oakley Smith. Han ansåg att kroppens bindväv spelade en betydligt större roll än vad kiropraktiken ansåg. Genom forskning har det sedan visat sig att han har haft rätt till stor del.

Genom tekniker som mjukdelsmassage, analyser och tryck på olika ställen kan en naprapat manipulera leder och muskler så att smärta avtar. Dock krävs det också en del från patientens sida eftersom det på det stora hela handlar om att få skapa sig ett hälsosammare liv och belasta sin kropp på rätt sätt. Det är som sagt en helhetsanalys som naprapaten gör även om det mesta handlar om kroppen och dess mjukdelar.

Typiska orsaker till naprapatbehandling

Den största anledningen till att folk bokar en naprapatbehandling är att de upplever irriterande smärta i vardagen. Det kan handla om knäsmärta, höftsmärta, huvudvärk eller ont i rygg och nacke. Ibland har smärtan att göra med tidigare skador, att nerver hamnat i kläm eller att man rör sig fel i olika ställningar, så kallade felbelastningar. Det kan också ha att göra med dåliga sovställningar, sämre sömn och stress. Ofta söker man en naprapatbehandling när inga andra underliggande sjukdomar har diagnosticerats.

Vanliga frågor

Vad är skillnaden mellan naprapat och kiropraktor?

I grund och botten liknar naprapati och kiropraktik varandra och naprapati härstammar ur kiropraktiken. Dock är kiropraktik läran om att det mesta av smärtor i kroppen orsakas av ryggproblem, felställningar av kotor och nerver i kläm. En naprapat behandlar även kroppens mjukdelar som leder och muskler kopplade till ett visst smärtområde.

Är naprapat friskvård?

Nej, du kan som regel inte få naprapati på din friskvård. Detta är för att Skatteverket räknar in både naprapati och kiropraktik som hälso- och sjukvård vilken är momsbefriad. Det du emellertid kan få friskvårdsavdrag för är lättare massage så om din naprapat även utför detta så kan du inkludera det som friskvård. Hör med din arbetsgivare vad som gäller och hur mycket du kan få.

Kan man få biverkningar av naprapati och kiropraktik?

Efter en behandling kan du ibland känna dig öm vid det behandlade stället. Du kan ibland också känna en trötthet eftersom din kropp har “arbetat”. Symptom som huvudvärk, yrsel och träningsvärk är vanligt men allt som oftast brukar det går över inom några dagar. Ju mer du går på behandlingar desto mer vänjer sig kroppen också och blir bättre.

Vad är studierna och karriärmöjligheterna för att bli naprapat?

Du ska ha gått på naprapathögskolan vilket innebär fyra års studier som även inkluderar handledd praktik. Du kan läsa till naprapat över hela världen, det spelar sedan ingen roll var du jobbar. Studierna är studiemedelsberättigade. Efter att ha studerat till naprapat kan du även arbeta inom olika områden som fysioterapi, företagshälsovård och inom rehabilitering inom sjukvården.