Droppfot

Droppfot

Det här besväret gör det ganska svårt att gå och att utföra de vardagliga sysslor som annars skulle ske utan problem. Musklerna som ser till att foten kan böjas upp har nämligen slutat att fungera på det sätt som de bör. Man får på så sätt svårigheter med att hålla balansen och att gå på ett riktigt vis. Det kan bli väldigt tröttsamt, då man blir tvungen att lyfta upp sitt ben mycket mer än vad man vanligtvis gör för att foten inte ska slå i marken. Detta är heller ingen skada som gradvis uppkommer, utan väldigt plötsligt slår till.

De problem som man stöter på brukar gå över efter cirka 14 dagar, men om detta inte är fallet bör man tala med en expert och genomföra en undersökning. Beroende på vad som har triggat igång droppfot kan det antingen sitta i ett litet tag eller vara permanent.

Droppfot | KursdoktornDå kommer den stora frågan: Varför drabbas man egentligen av droppfot? Det finns flera olika anledningar, men det kan exempelvis uppkomma genom att man sitter med ett av benen över det andra så att ett tryck skapas. Det kan även uppkomma på grund av muskelstörningar eller hjärnskador genom slag, tumörer eller dylikt.

Om man vill hjälpa till med återhämtandet finns det ett antal övningar som man kan utföra. I en av dessa övningar tar man cirka 20 steg framåt genom att endast gå på hälarna. Därefter gör man detsamma men på tårna. Om man har svårigheter att hålla balansen kan man ta hjälp av soffor eller väggar för att hålla i sig. Detta är en övning som ett flertal sjukgymnaster skulle rekommendera. Om man märker att skadan inte blir bättre kan man alltid ta kontakt med just en sjukgymnast för att få tips och information.