Mortons neurom

Mortons neurom

I motsats till hälsporre och smärta i hälsenan kännetecknas Mortons neurom av en smärta vid den främre delen av foten vid tårna. Man drabbas vanligtvis av denne skada då man har belastat foten alltför mycket, men detta är inte den enda orsaken. Vid Mortons neurom har nämligen en nerv blivit klämd mellan benen i framfoten, och det är vanligtvis vid den tredje och fjärde tån. Det finns därför folk som spekulerar huruvida högklackade skor kan ha att göra med det hela. När man bär högklackade skor trycks ju tårna ihop, och detta kan vara en av förklaringarna till varför 4 av 5 drabbade är kvinnor.

Mortons neurom | FotskadorSåsom tidigare nämnt kan Morton neurom uppstå om man lägger för stor vikt på foten, men det kan även ha att göra med de skor som man bär och den hållning som man har. Om man ofta tränar och samtidigt alltid trampar snett finns det en stor risk för att Mortons neurom uppkommer. Om man vill förhindra det här problemet kan man alltid ta en tur till en träningsaffär och välja ut nya skor där. Många av dessa affärer har nämligen en slags utprovning som räknar ut hur man belastar sin fot, var man lägger tyngden och hur ens balans ser ut. Därefter får man skor som passar just en själv.

Hur kan man då veta att man har Mortons neurum? Först av allt är smärtan som sagt i fotens främre del. Man känner av den här smärtan när man står upp, går eller på något vis lägger tyngd på foten. Man har vanligtvis inte ont hela tiden, utan det kommer och går med jämna mellanrum. Det kan till och med hända att vissa delar av foten domnar bort.