Stressfraktur i foten

Stressfraktur i foten

En stressfraktur är när mindre sprickor uppkommer i ens fot. Anledningen till att detta händer är på grund av att man har lagt alltför mycket vikt på den delen av foten och belastningen har därför lett till skador. Som man kanske kan gissa är det inte ovanligt att folk som tränar hårt drabbas av just stressfrakturer, då de ofta lägger stor belastning på sin fot när de löper eller utför sin favoritsport.

Stressfraktur i foten | KursdoktornAlla personer är dock inte likadana, och de som vet med sig att de har sköra ben kan få problem med stressfrakturer trots att de inte har tränat alltför mycket. Någonting så lätt som att vara ute och gå under ett litet tag kan få sprickor att uppkomma hos folk med benskörhet. Trots det faktum att stressfraktur i foten mer ofta än sällan bringar relativt stor smärta kan man trösta sig med att man inte är i behov av behandling för att det ska gå över.

Det finns till och med inte någonting som går att göra för att se till så att foten läker snabbare. Man får helt enkelt vänta. Oavsett om man tar promenader varje dag eller endast kopplar av i soffan kommer det att ta lika lång tid att läka. Man ska dock tänka på att inte överanstränga foten genom hård träning. Trots att vanliga promenader eller enklare cykelturer inte förvärrar besväret ska man inte precis springa ett maraton i det här tillståndet. Man kan räkna med att det tar ungefär 1,5 – 2 månader för stressfrakturen att läka. Själva smärtan känner man för det mesta när man går, men den kan även kännas av när man tar det lugnt. Om man har otur så uppstår en svullnad, men som sagt är den bästa medicinen att endast vänta.